Search This Blog

Loading...

Friday, March 30, 2012

DIY : doorgift with DOILY PAPERS

salam and hye every B2B:)
actually, xde ape sgt nak cerita,
my wedding is coming soon,lagi 2 bulan lbh je pun...tp baru juga nak buat persiapan..hehe

so, xnak cakap panjang lebar, sbb terpengaruh dgn beberapa B2B yang dah siapkan dorg punye doorgift by using DOILY PAPERS, here goes mine!:)

I'll try to make it as simple as I can even thought my fiance said I'm kind of a complicated person (yela tu.. :P )

ni CONTOH BAG for my doorgift punye reference ( tq mr. google and other B2B :) hehe

ada juga yang guna ribbon and "cop mohor" :) and of coz la doily paper

Ada yang guna penyepit kayu cmni:)

ada yang buat design cmni:) yg ni I amek kat sini tau , cantik kan?:)

ada yang guna doily paper pada kotak:) cntik juga

ada juga yg tmpal doily paper at the middle of the bag :)

so, I dah pilih beberapa idea la:)
item yang diperlukan:

1) brown paper bag
- yg ni ada yg prefer paper bag with tapak cmni:

or ada juga yg suka xde tapak,apepun, kompom la yg de tapak lagi mahal sket:) tp actually kita aim nak jimat cost kan? nak DIY kan? so pilih la yg mne berkenan as long as bnda tu within our allocated price:)
brown paper bag ni esok nak g continue hunting. td dah g giant shah alam, xdek pulak..huhu...

2) DOILY PAPER
ada mcm2 saiz, warna dan bentuk
because I prefer warna putih to suit with my brown paper bag, therefore, Ichoose putih, sng sket nak cari. hehe
saiz yg ada kat kdai biasanya 4x5 cm, 5x 5and some more la, more larger more pricey ,
bnda ni mcm susah nak cari tp sbnrnye banyak,even kat kedai runcit biasa pun sometimes ada, ada yg 1pack 10 pcs,1 pack25 pcs, 1 pack 250 pcs.if nak byk,beli kat kedai jual bahan bakery:) insyaALLAH ada, or mybe nak minta tolong i belikan pun bleh:) and mybe 1 day I nak buat online jual doily paper la..hehe..insyaALLAH kalo ada yg nak

3) ribbon
dah beli!:) okies, I beli 25 pcs with different color 's ribbon because nak bg nmpak colorful..haha..sengaja, I beli ribbon satin yg besar sket diameter dia supaya nmpak cntik,kalo diameter kecik xterselah sgt. harga? haa..if nak murah beli in bulky :) 25 pcs bulky ape! hehe..NP : RM 1.10 , then dapat with harga RM0.90 each. then nak murah kne beli kat pemborong,kdai barang2 perkahwinan pun ok.
1 more tips, nak make sure xterlebih beli, so u all bleh ikat satu riben kat kedai tu, then pekedai tu akan ukur panjang riben ikut ikatan yg dah kita buat, sng kan?:)

4) RUBBERSTAMP @cop mohor diraja .hehe
I design sendiri je :)
later I upload
hantar kedai,

that's allfor now,later I sambung.





1 comment: